Narodna skupština Republike Srpske završila sa proljetnim zasjedanjem

Narodna skupština Republike Srpske završila je proljetno zasjedanje. Poslovnikom Narodne skupštine propisano je da proljetno zasjedanje traje od 22. januara do 20. jula. U ovom periodu 2013. godine održano je 6 (šest) redovnih i 4 (četiri) posebne sjednice, sa ukupno 190 tačaka dnevnog reda.

                U periodu proljetnog zasjedanja usvojeno je ukupno 53 zakona u predlogu, 56 zakona u nacrtu, 5 strategija, jedna deklaracija i desetine drugih odluka i zaključaka. Po ovom učinku, proljetno zasjedanje jedno je od najuspješnijih u 22 godine postojanja Narodne skupštine.

                Među važnijim odlukama Narodne skupštine u izvještajnom periodu treba spomenuti:

-          izbor nove Vlade Republike Srpske,

-          usvajanje skupa zakona za brzu registraciju preduzeća,

-          usvajanje skupa zakona za reorganizaciju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske,

-          novi zakoni o uređenju prostora i građenju i koncesijama,

-          prvi put usvojeni zakoni o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti,

-          usvojena Deklaracija o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

-          strategije razvoja sporta i bezbjednosti u saobraćaju.

U ovom periodu Narodna skupština bila je i domaćin brojnih skupova, konferencija, seminara, tematskih sjednica radnih tijela i okruglih stolova, među kojima treba istaći panel „Korak naprijed“ na kojem su učestvovali predsjednici šest parlamenata iz regiona i niz drugih stranih zvaničnika.

Narodna skupština nastavila je razvijati intenzivnu međunarodnu saradnju i 18. juna je potpisan memorandum o saradnji sa Parlamentom Saksonije.

Jesenje zasjedanje počinje 01. septembra.